Manja Haltia

Marttaliiton kunniajäsen, pitkäaikainen toimihenkilö ja järjestön historiikkien kirjoittaja

Puutarhaopettaja Manja Haltian (4.2.1907-23.4.2002) elämäntyö marttajärjestössä alkoi vuonna 1935 Viipurissa Karjalan Marttapiiriliiton toiminnanjohtajana eli tuolloisen nimityksen mukaan sihteerikonsulenttina. Marttapiriiliitto ja martat elivät mukana talvi- ja jatkosodan haasteissa työtunteja laskematta.

Karjalaisille martoille Manja Haltia oli ennen mutta heidän oma konsulenttinsa, luotettava ja pysyvä side siirtomarttojen ja heidän yhdistystensä ja kerhojensa uusissa oloissa. 

Kun Karjalan Marttapiiriliiton toiminta vuonna 1952 lakkasi, Manja Haltia siirtyi Marttaliiton konsulentiksi. Ensin hän toimi Emäntälehden toimitussihteerinä vuoteen 1968 ja sen jälkeen vt. toiminnanjohtajana eläkkeelle siirtymiseensä asti vuoteen 1970. 

Manja Haltia kirjoitti Marttajärjestön historiikit Marttatoiminta 1899-1949, Marttatoiminta 1949-1974 sekä Eteläkarjalainen Marttatoiminta, kirjat, jotka ovat täynnä eloisaa ja innostunutta kuvausta järjestöstä ja toiminnasta.

Asiantuntijana Manja Haltia oli myös monien tutkijoiden ja kirjoittajien tietolähteenä, sekä oli mukana, kun Marttaliitto toteutti 1980-luvulla monia karjalaisen marttatoiminnan muistitiedon keräyshankkeita.

Manja Haltialle myönnettiin Marttaliiton suuri kultainen ansiomerkki vuonna 1970  ja hänet kutsuttiin Marttaliiton kunniajäseneksi vuonna 1977.