Merja Siltanen

Marttaliiton hallituksen puheenjohtaja 2004-2011.
Merja Siltasen johtotähtenä oli piirien elinvoimaisuus

Valtiotieteen maisteri Merja Siltanen toimi Marttaliiton hallituksen puheenjohtajana  vuosina  2004-2011. Puheenjohtajakauteen mahtui kaksi erityisen suurta vääntöä: sääntöuudistus ja Marttaliiton tilakysymys. Lisäksi lähes jokainen liiton 16 piiristä sai uudet toimitilat tai vanhat tilat kunnostettiin perusteellisesti. 

Uudet säännöt otettiin käyttöön liitossa, piireissä ja yhdistyksissä vuonna 2007.  Sääntömuutos ei ollut läpihuutojuttu. Yhdistykset olivat määritelleet aiemmin  jäsenmaksunsa itse, nyt siirryttiin Marttaliiton keräämään yhtenäiseen jäsenmaksuun. Martat-lehdestä tuli jäsenlehti. 

Vuonna 1958 valmistunut Marttatalo oli perusteellisen remontin tarpeessa. Merja Siltasen johdolla kartoitettiin vaihtoehtoja  kolme vuotta, kuultiin asiantuntijoita ja selvitettiin kustannusvaikutuksia. Liiton ylimääräinen kokous antoi joulukuussa 2007 valtuudet tarvittaessa myydä Marttatalo ja ostaa uudet toimitilat.  Marttaliitto muutti  Punavuoresta Kamppiin kesällä 2008.

Ennen liiton puheenjohtajuutta Merja Siltanen oli vuosina 2001-2003 Marttaliiton hallituksen jäsen ja oli toiminut myös Varsinais-Suomen Marttojen puheenjohtajana. Hän tunsi alueellisen organisaation. Puheenjohtajavuosien aikana martakentän tuntemus syveni entisestään. Merja jätti muut harrastukset odottamaan ja noudatti marttojen kutsua. Lukuisat yhdistykset saivat hänestä puhujan kokouksiinsa tai juhliinsa. Viimeisenä  ohjelmassa oli yhdessä liiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilän kanssa piirikierros, jonka aikana työstettiin liiton strategiaa vuosille 2012-2016.

Merja Siltasen johtaessa puhetta hallitustyöskentelyn johtotähtenä oli piirien elinvoimaisuus. Piirejä kannustettiin yhteistyöhön ja yhtenäistä ilmettä vahvistettiin.Piirien tulevaisuuteen investoitiin voimakkaasti. Valtaosa piireistä toimii nyt liiton omistamissa huoneistoissa. 

Valtionahallinnon kansainvälistämisessä pitkään näköalapaikalla toiminut Merja Siltanen on lujittanut kansainvälisillä suhteillaan ja vahvalla osaamisellaan Marttaliiton siteitä mm. Pohjoismaiseen Naisjärjestöön (NKF) ja Maailman maaseutunaisten liittoon (ACWW). NKF:n  puheenjohtajana Merja toimi vuosina  2004–2006 ja hallituksen jäsenenä vuoteen 2011.  ACWW:n Euroopan alueen puheenjohtajaksi hänet valittiin vuonna 2007. Toinen kausi kestää vuoden 2013 loppuun. 

Kotimaassa Merja Siltanen on edustanut marttoja mm. Naisten Valmiusliiton hallituksen jäsenenä vuodesta 2006- (varapuheenjohtajajana vuodesta 2009-) sekä  Tammenlehvän Perinneliiton neuvottelukunnan jäsenenä vuosina 2008-2011.

Merja Siltaselle on myönnetty Marttaliiton kultainen ansiomerkki

Lähde : Kokkonen Helena, Martta-aate antaa voimaa. Martat 8/2011